Na een welverdiende zomervakantie maakte het werkleven zijn comeback. Klussen op een lager pitje en doorhalen in de weekenden. Gezien de naderende winterperiode en steeds lager wordende temperaturen, hebben we de keuze gemaakt om op de eerste verdieping aan de slag te gaan. De begaande grond hebben we gelaten voor wat het is, gezien het wachten op de vergunning. Tevens voelde we er niks voor om in het najaar de achtergevel te slopen, waardoor er een open verbinding met buiten zou ontstaan.
We zijn begonnen met het slopen van de oude (inbouw)kastenwand, waardoor er een grote ruimte ontstond. Daabij de overwogen beslissing gemaakt om het stuk plafond in de slaapkamer te laten hangen, omdat we anders overal in het puin zouden zitten.
Voordat de nieuwe tussenmuur opgetrokken kon worden hebben we de keuze gemaakt, in verband met de toekomstige vloerverwarming en de slechte staat van veel planken, om de vloer te vervangen. Dit gaf ons meteen de gelegenheid om de balkenlaag preventief te voorzien van houtwormbestrijdingsmiddel. Gezien de mooie hoogte hebben we nog getwijfeld om een vide te maken, maar dit idee hebben we niet doorgezet.
Om de situatie weer veilig te maken hebben we hetzelfde weekend de vloer weer dichtgemaakt. Hierdoor kon de nieuwe tussenwand geplaatst worden, waardoor er weer twee kamers ontstonden. Nu net wat groter dan voorheen door het weghalen van de inbouwkasten en schoorsteen.
Terwijl we bezig waren met de wederopbouw van de ruimtes, kwamen we op Marktplaats een mooie dubbele taatsdeur tegen. Deze willen we graag plaatsen tussen de gang en woonkamer op de begaande grond. Na wat onderhandelen zijn we deze dan ook gaan ophalen.
Gezien het 136 jarige bestaan van het huis zijn er geen spouwmuren aanwezig. De spouwmuur komt, volgens wikipedia, in Nederland meer structureel voor na circa 1918, veelal nog op gebrekkige en beperkte wijze. Het volledig als spouwmuur uitvoeren van gemetselde buitenmuren werd pas in 1960 in Nederland verplicht. Om de warmte toch meer binnen te kunnen houden hebben we er voor gekozen om zelf een spouwmuur te creëren. Mocht het nodig zijn kunnen we op een later tijdstip de spouw nog opvullen met EPS parels.
Voor de daadwerkelijke spouwmuur doorgang kon vinden moest de buitenmuur schoongebikt en de raampartijen uitgevuld worden. Hier worden later weer voorzetramen ingezet. Dit omdat de ramen een montumentaal karakter hebben en het glas niet vervangen mag worden voor eigentijds glas.
Hierna werd het tijd voor het plaatsen en voorstrijken van de cellenbetonblokken.
Nu deze stap was voltooid kwam onze focus te liggen op het isoleren van het plafond en het afwerken van de overige wanden, zodat deze konden worden voorzien van gips.
De komende weken gaan we bovenstaande ruimte verder afwerken, zodat we hier tijdelijke kunnen gaan slapen en de kamer aan de andere kant van de tussenwand kunnen gaan aanpakken. Daarnaast hebben we deze week goed nieuws gekregen. De gemeente heeft onze omgevingsvergunning verleend. Echter zetten we dit grote project even on hold tot komend voorjaar.
0 reacties