Het voltooien van de buitengevel en het intreden van de herfst, maakt dat we ons weer op de binnenkant van het huis gaan focussen. Het ‘stuc klaar maken’ van de muren werd het volgende karwei. Dit bestond uit het plaatsen van rachelwerk, isolatie, OSB met als finishing touch gipsplaten. De langste wand, van 12! meter, hebben we als eerste aangepakt.
Hierna was de doorgang van de gang naar de woonkamer aan de beurt. Hier komen later de stalen taatsdeuren in. Aan de rechterwand komt uiteindelijk de televisie te hangen. Om die reden hebben we een kabelgoot in de wand geplaatst, zodat er later geen kabels zichtbaar zijn.
Bij aankoop van het huis zaten er voorzetramen tegen de voorste ramen aangeschroeft. Deze komen later in aangepaste vorm terug. Om de massieve buitenmuur te isoleren hebben we ook hier een voorzetwand geplaatst. Daarnaast hebben we een bestaand gat in de gevel aangepast voor de toevoer van buitenlucht. Dit omdat er geen luchtroosters in het monumentale glas mogen worden aangebracht. Na het plaatsen van het houten frame en de OSB platen kon het geheel worden voorzien van gipsplaten met het volgende resultaat.
Na de voorkant van de woonkamer strak in het gips te hebben gezet, werd het tijd om de achterkant van de woonkamer/keuken aan te pakken. Dit bracht nog twee uitdagingen met zich mee. Het staal moest worden weggewerkt, maar ook zaten we met twee verspringende kozijnen. De een in de oude buitenmuur en de ander in de aanbouw. Beide met een andere inbouwdiepte. De oplossing? Voorzichtig loshalen, herplaatsen en afwerken.
De laatste wand werd de achtergevel. Hier hebben we de gipsplaten direct opgelijmd, omdat deze muur bij plaatsing is geisoleerd en een voorzetwand geen meerwaarde zou hebben.
De wanden kunnen worden gestuct. En nu? Een begin maken aan het plafond! Omdat we nog plannen hebben met het dakterras wordt dit gedeelte op een later tijdstip aangepakt. Dit heeft er voor gezorgd dat we begonnen zijn aan de voorkant van de woonkamer. We hebben na wat wikken en wegen de keuze gemaakt het plafond 20 centimer lager te hangen, zodat de stalen balk weggewerkt kan worden zonder gebruik te maken van een koof. Hierdoor worden het oude gedeelte en de aanbouw één geheel.
Belangrijk aspect bij het plaatsen van het plafond is de plaatsing van de verlichting. We hebben er voor gekozen om een railsysteem te integreren in het plafond, waardoor spots verplaatsbaar blijven. Door de integratie moest het rachelwerk op diverse plekken worden ingefreesd. Hierbij heeft Opa Evertman ons voorzien van de nodige hulp. Tevens heeft hij een tweetal rails in een hoek van 90 graden gezet, zodat deze later mooi doorloopt.
Met behulp van een laser zijn we de balken een voor een gaan ophangen en hebben we het plafond geïsoleerd. Hierna konden de gipsplaten op hun plek worden geschroefd.
Nadat de gipsplaten op hun plek zaten konden we het railsysteem tijdelijk monteren. Hierdoor kregen we goed beeld van het uiteindelijke resultaat.
Ondertussen hebben we een begin gemaakt aan het leggen van de fermacell® platen. In deze platen zal uiteindelijk de vloerverwarming worden gefreesd. De vloeren, in het oude gedeelte van het huis, bestaan uit een houten balkenlaag. Normaliter wordt vloerverwarming in beton gefreesd. Omdat dit niet haalbaar is, hebben wij gekozen voor een droogbouw vloersysteem. Voordelen van dit systeem zijn tevens de warmte- en geluidsisolatie. De komende periode gaan we de fermacell® platen verder leggen en voorbereiden voor de vloerverwarming.
0 reacties